Situatie in Haifa

Bidden om vrede

Zo aan het einde van het jaar zullen veel mensen terugkijken op het jaar 2023. Wat er passeerde aan persoonlijke levensgebeurtenissen, aan fijne en minder prettige zaken.

Voor de bevolking van Israël staat de datum 7 oktober 2023 in het geheugen gegrift. De dag waarop er oorlog uitbrak en waarvan men bang is dat dit nog wel even zal duren.

Als stichting waren we in die tijd bezig met de voorbereidingen van een stage voor de periode november 2023 tot half januari 2024. Voor het eerst sinds de coronapandemie zou er op de school van de Sisters of Nazareth in Haifa weer een studente van Driestar Educatief te Gouda, voor langere tijd stage komen lopen. Het ging helaas niet door.

In korte tijd was de situatie in het land zo gespannen en onzeker dat nagenoeg alle buitenlandse vrijwilligers, werkzaam voor diverse organisaties hier in Israël, het land uit wilden en vertrokken. Ook veel Israeli’s verlieten het land voor kortere of langere tijd. Vaak omdat zij hun kinderen niet wilden blootstellen aan gevaar en oorlogstrauma’s en omdat zij alle politieke spanningen beu zijn.

Het was afwachten wat er zou gaan gebeuren. In Haifa ging in de week na 7 oktober jl. een keer het luchtalarm af. Een raket, afgeschoten vanuit Gaza, kwam aan de zuidkant van de stad in open terrein neer. De raket veroorzaakte gelukkig geen schade.

Met een potentiële dreiging van zulke raketten, zijn schuilplaatsen van groot belang. Door de jaren heen hebben steeds meer mensen een beveiligde kamer aan hun huis gebouwd. Dit is echter voor lang niet iedereen (financieel) mogelijk. Diegenen zijn aangewezen op publieke schuilkelders of op gemeenschappelijke ruimten die bij appartementsgebouwen horen.

Helaas werden in de achterliggende jaren zowel de publieke schuilkelders als de gemeenschappelijke ruimten niet onderhouden of in gebruik genomen als schuur en opslagruimte. Een Arabische vrouw in Haifa ontdekte dat er in haar buurt nauwelijks goede voorzieningen waren voor haar gezin om te schuilen. Zij nam het initiatief om schuilkelders schoon te gaan maken. In korte tijd kwamen op haar oproep tot actie een groep van Joden en Arabieren bij elkaar om gezamenlijk alle publieke schuilkelders van de stad en andere plekken schoon te maken. Een prachtig initiatief van saamhorigheid in deze moeilijke tijd. U kunt hier erover lezen (artikel in het Engels).

Inmiddels zijn we maanden verder. In Haifa is de situatie naar omstandigheden rustig. Het leven gaat door maar op de achtergrond is het nieuws en het onderwerp ‘oorlog’ altijd aanwezig. Iedereen kent wel iemand die, al dan niet persoonlijk of in familieverband, is geraakt door de oorlog. Men is steeds alert op geluiden die kunnen duiden op gevaar.

Onder deze omstandigheden vierden we afgelopen week kerst. Het feest dat verwijst naar de ‘Vredevorst’ die naar de aarde kwam. Mede daarom werden talloze vredesduiven gekleurd door leerlingen en opgehangen in de kapel van de Sisters of Nazarethschool. We bidden voor vrede. Bid u mee?