Online stage?

Online stagelopen, kan dat?

Veel activiteiten liggen als gevolg van de coronapandemie nog steeds stil. Helaas geen rondleidingen met Nederlandse toeristen door Haifa, geen bezoek aan Nederland om daar lezingen te geven of op een braderie te staan om de stichting te vertegenwoordigen. Een ander gevolg is ook dat Driestar Educatief te Gouda geen studenten kan sturen voor een stageperiode in Haifa.

Jammer, vinden zowel de Sisters of Nazareth-school als Driestar Educatief. Maar omdat tegenwoordig zoveel overleg via Zoom en Teams plaatsvindt, waarom dan niet proberen deze media in te zetten voor een soort online stage?

Zo gezegd, zo gedaan. Een enthousiaste studente in opleiding voor docent Engels en de docenten Engels van de SON-school hebben met elkaar kans gezien een verkort stageprogramma online te doen.

Toch werd door deze ervaring weer duidelijk dat online lesgeven kan maar het in de verste verte niet haalt bij een stage op lokatie in Haifa. Het is zoveel indrukwekkender wederzijds kennis te maken met de Nederlandse en Arabisch-Israëlische cultuur door échte ontmoeting; aanwezigheid in dezelfde ruimte, omgevingsgeluiden, geuren, de reis naar een ander land, de taal, enzovoort. Om nog maar niet te spreken van de technische obstakels zoals een trage internetverbinding.

Het is een gemis elkaar niet te kunnen ontmoeten. En het is goed om contact met elkaar te houden, via de mogelijkheden die er zijn. Daarom, vanuit Haifa, een hartelijke groet. We wensen u fijne feestdagen en een goed 2022!