Voedselhulp

Soms zegt een half woord of één blik genoeg...

Het is altijd druk in Haifa. Het vinden van parkeerplaatsen is in het oude deel van de stad een grote uitdaging. Het is dan ook niet vreemd dat men auto’s op de meest bijzondere plekken parkeert en ook de meest voor de hand liggende: de stoep. Met als gevolg dat voetgangers uitwijken naar de weg omdat er geen doorkomen aan is. Niet zelden moet je voorzichtig manoeuvreren om wandelaars te ontwijken.

We zijn op weg naar een gezin in een druk deel van Haifa. Een verwaarloosd ogend gedeelte van de stad maar door de oude monumentale panden heeft het ook wel weer wat. Hoe rommelig het er aan de buitenkant ook uit ziet, binnen zijn de huizen vaak schoon en netjes. Hier wonen talloze gezinnen, dicht bij elkaar.

We zijn benieuwd waar we terechtkomen. In de kofferbak van de auto ligt een boodschappenpakket dat we mogen afgeven aan een gezin dat het goed kan gebruiken. Eigenlijk zijn het twee tassen: een met voedsel en de ander met hygiëneproducten. Wist u dat het in Israël not done is om voedsel- en hygiëneproducten bij elkaar in een tas te stoppen? In welke winkel je ook komt, hygiëneproducten worden apart verpakt.

Afgelopen zomer ontving stichting Hoop in Haifa een prachtig bedrag om te besteden aan voedsel- en hygiënepakketten voor gezinnen die door corona in moeilijkheden zijn gekomen. Wat een prachtige kans om op een praktische manier direct in contact te komen met mensen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.

Voor deze actie zochten we de samenwerking met een lokale christelijke hulpverleningsorganisatie die regelmatig voedselpakketten uitdeelt. In totaal konden we 22 voedsel- en hygiënepakketten uitdelen aan families in Haifa, ongeacht hun religieuze achtergrond.  Een groot deel van de pakketten gaat naar gezinnen uit de achterban van de school van de Sisters of Nazareth. Gezinnen waar sprake is van werkloosheid, van een verminderd inkomen door de corona pandemie, waar financiële moeilijkheden zijn ontstaan door echtscheiding of door het overlijden van een man, vader en kostwinner.

Het gezin waar we heen gaan heeft drie kinderen tussen de 8 en 17 jaar. Alledrie volgen ze onderwijs aan de school van de Sisters of Nazareth. Beide ouders werken. Toch is het inkomen krap waardoor men met moeite het hoofd boven water kan houden. De kosten voor levensonderhoud in Israël zijn hoog. Onlangs kwam dit zijdelings ook nog in het nieuws bij een artikel van NOS.

Na enig zoeken vinden we een parkeerplaats en bellen we de moeder van het gezin. Ze komt naar buiten en zwaait ons van het balkon opgewekt toe. Gastvrij als mensen hier zijn, krijgen we natuurlijk koffie aangeboden en praten we over de kinderen, over de school, over werk. Hoe groot de (financiële) moeilijkheden zijn waar dit gezin mee kampt, krijgen we uit dit gesprek niet duidelijk. Het is niet gebruikelijk in het Midden-Oosten om elkaar in het eerste gesprek in vertrouwen te nemen. We kennen elkaar nauwelijks én vuile was hang je niet buiten. Maar soms zegt een half woord of een blik genoeg.