Schoolboeken sparen

Schoolboeken sparen

De winkel van Elias ruikt naar papier. Niet zo gek ook als je rondkijkt. In de stellingkasten liggen stapels schoolboeken, schriften en allerlei andere zaken die een duidelijke relatie hebben met onderwijs.

Elias’ winkel ligt aan een drukke straat dichtbij de Sisters of Nazareth-school. Hij verkoopt alles wat leerlingen nodig hebben voor dagelijks gebruik tijdens het schooljaar. In augustus is het in zijn winkel een drukte van belang om leerlingen te voorzien van hun spullen.

In Israël loopt het schooljaar van 1 september tot en met 30 juni. In de zomermaanden juli en augustus is het vaste prik in winkelcentra en goedkopere winkels zoals de lokale ‘Action’: overal verschijnen kraampjes en afdelingen met pennen, schriften, etuis, potloden, gummetjes in allerlei vrolijke vormen, en noem maar op. Rugtassen op wieltjes zijn populair. De schoolboeken zijn zo zwaar dat leerlingen hun tassen liever rollen over straat dan op hun rug dragen. Menig ouder klaagt over het gewicht maar vooralsnog is een rugtas op wielen de beste oplossing.

Behalve schoolboeken moeten ook ‘schooluniformen’ aangeschaft worden. Op straat is kun je snel zien naar welke school kinderen gaan door de kleur van en het logo op de kleding. Er zijn scholen die alleen een t-shirt met logo als vereiste stellen. De kleur van het t-shirt maakt voor deze scholen niet uit.

Bij de Sisters of Nazareth-school is de kleding donkerblauw met wit; een donkerblauwe broek en een wit poloshirt met het logo van de school erop. De reden dat scholen voor schoolkleding kiezen is om gelijkheid tussen leerlingen onderling te bevorderen en uitsluiting te voorkomen.

Op de kleuterschool van de Sisters of Nazareth dragen de kinderen eigen kleding. Vanaf de eerste klas van het primair onderwijs (groep 3 in Nederland) wordt schoolkleding verplicht.

Het is nu nog ruim voor de zomervakantie. Toch zal een aantal gezinnen met leerlingen aan de Sisters of Nazareth-school al weleens vooruit denken aan de kosten die het nieuwe schooljaar met zich meebrengt. Gezinnen waarbij een van de ouders door de corona pandemie zijn of haar baan verloor, waar financiële moeilijkheden zijn ontstaan door echtscheiding of door het overlijden van een man, vader en kostwinner, of gewoon omdat de kosten voor levensonderhoud hoger zijn geworden. De Sisters of Nazareth-school kent 250 leerlingen uit gezinnen waar financieel gezien krapte is.

Om deze leerlingen te helpen sparen we voor schoolboeken en schoolspullen. Met een bedrag van 375,00 euro* helpen we een kind voor een heel schooljaar aan schoolboeken.

De leerlingen die in aanmerking komen voor dit sponsorproject zullen in augustus met hun boekenlijst naar Elias Haddad en zijn zoon Ady gaan. Bij Elias mogen ze hun schoolboeken uitzoeken en kunnen ze met een gerust hart aan het nieuwe schooljaar beginnen.

Doet u met ons mee?


* Bedragen zijn afgerond en volgens wisselkoers april 2022 via www.valuta.nl.