Schoolleven

In uniform naar school

Als je in Haifa op straat loopt op een tijdstip dat scholen beginnen of uitgaan, kun je gemakkelijk erachter komen wie op welke school zit. Kinderen, gekleed in t-shirts of truien met het logo van hun school, hoeven niet te zeggen waar zij onderwijs volgen. Het is duidelijk te zien.

Hoewel schooluniformen niet bij iedereen populair zijn, vinden veel ouders het makkelijk. Geen discussies in de ochtend over kleding bijvoorbeeld. Scholen kiezen voor schoolkleding omdat zij gelijkheid tussen leerlingen willen bevorderen. Leerlingen blijven verschillen in persoonlijkheid maar sociale verschillen zijn minder zichtbaar.

Het dragen van een schooluniform is een van de grote veranderingen voor kleuters die overgaan naar klas 1 (groep 3 in Nederland). Op de kleuterschool dragen kinderen hun eigen kleding.

De kleuterschool bestaat hier uit 3 schooljaren. De kinderen starten op 3-jarige leeftijd met het eerste jaar. Het derde en laatste schooljaar van de kleuterschool is de voorbereiding op primair onderwijs. Kinderen op de kleuterschool van de Sisters van Nazareth leren in dat jaar spelenderwijs letters van het Arabische alfabet en getallen. Daarnaast worden zij op praktische wijze voorbereid op de stap naar primair onderwijs. Een paar bezoeken aan het nieuwe lokaal en hun leerkracht van klas 1 is een belangrijk onderdeel. Er is aandacht voor het feit dat leerlingen vanaf klas 1 schooluniformen moeten dragen en voortaan niet meer in de kring maar aan hun eigen tafel zitten. Ook krijgen kleuters een keer per week een opdracht mee naar huis om te wennen aan de regelmaat van huiswerk in het nieuwe schooljaar.

De eerste dag in klas 1 heeft een feestelijk tintje. Leerlingen worden verwelkomd met muziek en applaus van de hogere klassen. Het schoolleven start nu echt! De school begint stipt om 7.45u en eindigt om 13.45u. Leerlingen aan de SON-school leren al in klas 1 drie talen: Arabisch, Hebreeuws en Engels. Dat alles afgewisseld met rekenen, algemene kennis en sociale vaardigheden. Huiswerk is een dagelijks terugkerend iets. Behalve een enkele feestdag is er geen herfstvakantie waardoor het van september in een vaart doorgaat naar de kerstvakantie.

Er is tussendoor ook tijd voor leuke dingen. Een schooluitje, een thema over olijvenoogst, dierendag: er wordt uitgebreid bij stilgestaan.

In november en december vinden de eerste toetsen plaats. Daarna is er tijd voor meer ontspanning en toeleven naar kerst. In de adventsperiode is er wekelijks voorafgaand aan de lesdag een moment van bezinning in de kapel van de school. Kerst wordt klassikaal gevierd in diezelfde kapel. En dan is het tijd voor vakantie…

Copyright foto’s: Hoop in Haifa ©