Winter in Haifa

Hoe ziet de winter in Haifa eruit?

Het winterseizoen is begonnen in Israël. Tot begin december konden we in korte mouwen lopen maar nu is het koude weer en de regen eindelijk gekomen. In Haifa dalen de temperaturen tot een gemiddelde van 13 graden overdag en 7 graden in de nacht. Nog prima temperaturen voor Nederlandse begrippen.

Toch is hier koud. Huizen zijn slecht geïsoleerd en vooral bij oudere huizen blaast de wind door kieren en gaten. Centrale verwarming is er niet. Huizen moeten verwarmd worden met elektrische kacheltjes. Warm water krijg je door het gebruik van een boiler. In de zomer met de voortdurende warmte is dat ideaal. In de winter moet je een warme douche plannen en kan het voorkomen dat de laatste straal net iets kouder is dan je zou willen.

In de winter dragen kinderen, maar ook veel volwassenen, warme flanellen shirts onder hun kleding. Kaplaarzen zijn geen overbodige luxe met de forse regenval die bergafwaarts waterstromen en kuilen in wegen veroorzaakt.

Op de kleuterspeelplaats van de Sisters of Nazareth-school kan dan niet meer gespeeld worden. De speelplaats loopt onder omdat de school op een berghelling staat. Elders in de stad kunnen wijken onderlopen met water. Niet voor te stellen als je in de zomer op je gemak door de straatjes wandelt.

De meeste Israëli’s houden niet van de winter. Weggedoken in winterjassen met sjaals en mutsen gaat men alleen het huis uit als het moet. Het advies voor nieuwkomers van de lokale bevolking: koop een warme pyjama of huispak en goede pantoffels voor de koude tegelvloeren. Hul je in een deken, dan kom je de winter wel door.

Toch heeft dit seizoen ook zoveel mooie dingen. Het stof spoelt weg, begroeiing krijgt frisgroene bladeren, er zijn volop aardbeien(!) en gepofte kastanjes te krijgen en het is gezellig in de benedenstad van Haifa. Sinds dit jaar wordt het Feest der Feesten (waarover we in nieuwsbrief nr. 6 uitgebreider schreven) weer uitbundig gevierd na twee jaar van beperkingen door corona.

De stad bruist van lichtjes, kraampjes (vooral met eten), bezoekers van buitenaf en diverse activiteiten. Hoewel bij het Feest der Feesten de drie wereldgodsdiensten vertegenwoordigd zijn, valt op dat het Kerstfeest de meeste aandacht krijgt in de verkoop van kerstartikelen en zeker ook omdat in dit deel van de stad veel christen-Arabieren wonen. Op een van de hoofdstraten van dit festival, de “Ben Gurion” in de volksmond, treffen we een koortje dat in het Arabisch kerstliederen zingt. De deelnemers zijn afkomstig uit diverse kerken en niet verlegen om te zingen over de komst van Jezus als Redder.

In deze maand van toeleven naar kerst en nieuwjaar wordt er heel wat afgezongen in de christelijk-Arabische gemeenschap. Thuis en bij diverse kerstconcerten. Op de school van de Sisters of Nazareth worden in deze periode dagelijks kerstliederen over de luidsprekers afgespeeld. Hoewel bescheiden, is de muziek duidelijk te horen in de woonwijk waar deze school staat. Het kan hier allemaal.

Vindt u het leuk en mooi om kerstmuziek in het Arabisch te horen? Speciaal voor u hebben we een korte afspeellijst samengesteld die hier te beluisteren is.

Beeld foto Haifa: Habib Siman ©